T : 400-007-3237

China dan ASEAN adalah teladan yang baik bagi hubungan antarabangsa yang baru

发布时间:2019-08-14 访问量:264 来源:海讯社

Hubungan sejarah antara China dan ASEAN adalah asas inisiatif Cina “Jalan Sutera Maritim”. Hari ini, perkongsian strategik antara China dan ASEAN menjadi model untuk hubungan antarabangsa yang baru. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dalam menghadapi keadaan antarabangsa yang tidak stabil, China dan ASEAN telah menjadi peneraju dalam mengekalkan keamanan di rantau ini dan mempromosikan pembangunan bersama manusia.

Trend masa telah menjadikan perhubungan antara China dan ASEAN lebih dekat. China dan ASEAN berkongsi konsep strategik yang sama dan berharap dapat mewujudkan dunia inklusif, saling menghormati dan pembangunan damai. Dalam menghadapi “Amerika pertama” dan perlindungan perdagangan yang dicadangkan oleh pentadbiran Trump, China dan ASEAN mempunyai kedudukan yang sama dan menentang politik kuasa dan pemikiran hegemoni. Dasar AS mencerminkan persamaan strategik antara China dan ASEAN dan membina kepercayaan dan pemahaman antara kedua-dua pihak.

Pengumpulan sejarah telah memperkukuhkan kerjasama China-ASEAN. Selepas pembaharuan dan pembukaan, ASEAN adalah keutamaan utama persahabatan negara yang baik. Dari krisis kewangan Asia 1997 hingga krisis kewangan antarabangsa 2008, perkongsian strategik antara China dan ASEAN telah diuji. Pada tahun 2003, China dan ASEAN menubuhkan perkongsian strategik dengan objektif bersama untuk saling membantu dan pembangunan bersama. Pengumpulan dasar, emosi dan mekanisme yang disebutkan di atas telah membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama dengan lancar di bawah Inisiatif Belt dan Jalan. Kerjasama antara kedua belah pihak dalam bidang ekonomi dan perdagangan, koordinasi dasar, infrastruktur, bantuan maritim, kaunter keganasan, budaya dan pendidikan sedang berjalan dengan hasil yang luar biasa.

Trend yang akan datang akan memastikan kerjasama yang teratur dan substansial antara China dan ASEAN. Pada 2018, dengan kelulusan Wawasan Strategik China-ASEAN 2030, China menjadi negara pertama yang membangun hubungan jangka panjang dengan ASEAN. Konsep asas "komuniti masa depan bersama untuk kemanusiaan" yang dianjurkan oleh China telah dimasukkan dalam dokumen itu, yang artinya visi itu akan menjadi model sejarah untuk mewujudkan masyarakat masa depan bersama antara China dan ASEAN. Pengembangan hubungan antara China dan ASEAN juga akan menjadi model penting bagi dunia untuk mengkaji jenis baru hubungan antarabangsa dan masyarakat masa depan bersama yang dicadangkan oleh China.


海讯社专注于机构类•媒体类•营销解决方案,是专业的多语种新闻媒体分发平台;致力于国外媒体投放与海外品牌布局.含海外发稿,软文发布,外贸营销,海外推广,会展营销,媒体邀约采访等.
中国站 关于我们 行业智库 定价 案例 客服 【股权代码:210322】

©版权 2006-2019 上海易欢文化传播有限公司  

©版权 2006-2019 上海易欢文化传播有限公司

中国站 关于我们 行业智库 定价 案例 客服中心

首页

客服中心

免费咨询

免费注册